Η έκθεση στο «Μουσείο της Ανασκαφής» αναπτύσσεται σε δύο κύριους χώρους: σε μία επιμήκη προθήκη και σε μία περίκλειστη αίθουσα με γυάλινους τοίχους, που επιτρέπουν τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή.
Τα 1150 εκθέματα που περιλαμβάνει κατανέμονται σε δύο μεγάλες ενότητες με εσωτερικές υποδιαιρέσεις.
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο απώτερο παρελθόν της περιοχής, πριν από την ένταξή της στο τειχισμένο τμήμα της πόλης το 480 π.Χ. Τα εκθέματα ανιχνεύουν τις οικιακές και εργαστηριακές ενασχολήσεις αλλά και τις ταφικές πρακτικές των παλαιότερων κατοίκων, παρακολουθούν την πορεία τους προς τη δημιουργία της πόλης-κράτους της Αθήνας και τη ζωή τους στις παρυφές της παλαιότερης πόλης.
Η δεύτερη, μεγαλύτερη, ενότητα αναφέρεται στη γειτονιά μετά την ένταξή της στον αστικό ιστό της πόλης. Μία μεγάλη ποικιλία αντικειμένων αναδεικνύει πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων της: την οργάνωση των νοικοκυριών, τις ασχολίες των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, τους τρόπους που επικοινωνούσαν και συναλλάσσονταν, τους χώρους που ζούσαν και εργάζονταν.
Η ενότητα ολοκληρώνεται στην περίκλειστη αίθουσα. Εδώ τα αντικείμενα συνδέονται περισσότερο με την πνευματική ζωή των κατοίκων: με τους θεούς που λάτρεψαν, την πίστη και τις δοξασίες τους, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους, τις φιλοσοφικές και αισθητικές αναζητήσεις τους.
Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου